BOUWHISTORIE HOTEL DE  VISCHPOORTE

In 2015 vierden wij dat Hotel de Vischpoorte 10 jaar bestaat. Door de jaren heen, zijn wij erg nieuwgierig geworden naar de geschiedenis van het pand en de omgeving. Daarom hebben wij destijds contact gezocht met de “Werkgroep Bouwhistorie Deventer” en die zijn voor ons op onderzoek gegaan.

Huidige pand
Huidige pand Nieuwe Markt 40

Daaruit is gebleken dat het pand al vanaf 1445 word bewoond, het waren vroeger twee huizen, die later samen zijn gevoegd. Er hebben zich in die tijd vele ambachten in gevestigd, waaronder een vleeschhouwerij, edelsmid, bakker en een koopman in suikerwerken. In de jaren ’90 was het een studentenhuis.

Alle bewoners vanaf 1445 zijn in kaart gebracht. In de Tweede Wereldoorlog is het pand gebombardeerd en in de jaren daarna is het vooral een bouwval geweest.

na de oorlog
na de tweede oorlog. Veel bommen werden door de engelsen op de spoorbrug gegooid maar dat ging nogal eens mis.

De kelder en de zolder zijn altijd het meest authentiek. Onder het hotel bevind zich een kelder, met daarin een beerput. De kelder bestaat uit vierkante kolommen en het plafond bestaat uit een kruisbandgewerf. De keldervloer bestaat uit estrikken. De zolder is verbouwd tot een hotelappartement.

Rond 1230 werd een bakstenen muur op de wal rond Deventer gebouwd, tussen 1300-1340 werd de tweede stadmuur met waltorens aangelegd.
en daarin bevond zich ook de Binnen-Vispoort. In 1799 heeft de poort gediend als militaire gevangenis. Aan de poort hing een walviswervel, ook was in de poort een gevelsteen verwerkt met een vers van 12 regels, met daarboven het stadswapen van Deventer.

Huidige plattegrond
historische plattegrond rond 1600

Historisch plattegrond Blaeu met daarbij de plattegrond en de oude Vispoorte

Hoogwater IJssel

Hoog water IJssel 1926 (links ziet u het hotel)

Nieuwsgierig geworden? Het gehele historisch verslag van het hotel en Deventer, vindt u in de map die op uw kamer ligt.

Onze kamers

We zijn een prachtig stadshotel met 12 kamers/appartementen en zijn uniek in de verscheidenheid aan kamers. Onze kamers/appartementen beschikken over…

Parkeermogelijkheden

Het hotel beschikt over een beperkt aantal overdekte en openbare parkeerplaatsen die vlak bij het hotel liggen. U kunt via onze website online een parkeerplaats…

Lokaties van onze kamers

Het bijzondere van ons hotel zijn de prachtige locaties van onze accommodaties. De locatie is altijd in het centrum van Deventer, op loopafstand van…

Over Deventer

De hanzestad Deventer is één van de oudste steden van Nederland en ook de leukste winkelstad! Al in het jaar 768 bouwde een Angelsaksische missionaris…