Halloween onder de Lebuïnustoren. Heel scary!

Halloween in Deventer

Halloween Deventer. Op 26 oktober zijn de pleinen rond de Deventer Grote of Lebuïnuskerk het toneel van een bloedstollende avond. Kom je de stuipen op het lijf laten jagen, of doe mee aan de Scary Tocht. Allemaal tegen de achtergrond van het Grote Kerkhof, waarvan de geschiedenis tot leven komt.

Op het Grote Kerkhof is van 20 – 24 uur op 26 oktober van alles te doen: muziek, dans, straattheater, poëzie, spelletjes, kleine horeca. Alles gratis toegankelijk maar u moet wel een beetje tegen enge dingen kunnen.

Voor de scary tochten geldt een minimum leeftijd van 16 jaar.  Kijk op Halloween op Facebook  voor meer informatie.

Dit alles nog onder het voorbehoud van de verkrijging van de vergunning van de Gemeente Deventer.

Oorsprong van Halloween

De naam Halloween is voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Halloween is een verbastering van All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De naam werd dus pas zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween dateert terug tot rond het begin van de christelijke jaartelling.

Samhain

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.

Zielen van de overledenen

Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op Samhain de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden, en andere wezens zoals feeën, mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen gegeven, waarbij plekken vrij werden gehouden voor de overledenen. Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen, waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween.