Wandelen Deventer, 4 tips
Klik hier voor de mooiste wandelroutes in Salland en Deventer
Klik hier voor het geheim van de IJssel. Leuk om te wandelen of te fietsen.
Klik hier voor de informatie over de Sallandse Heuvelrug
Klik hier voor een filmpje in de Vara gids: Wandelen met Eus.
Kijk ook bij Wandel arrangement. Heerlijk slapen, ontbijten, eten bij Hotel de Vischpoorte.
Wandelen Deventer: Het geheim van de IJssel
Kan vrede slechts bestaan bij de gratie van oorlog? Dat is een filosofische vraag waar niet zo eenvoudig antwoord op valt te geven. Misschien interessant om erover te mijmeren tijdens deze mooie fietstocht in de schaduw van de IJssel. Je fietst namelijk langs plekken die van belang zijn geweest tijdens verschillende oorlogen…
Wandelen Deventer
Wandelen Deventer: Hotspots Deventer
De VVV Deventer heeft een fotoroute voor jou uitgestippeld langs de meest fotogenieke hotspots in Deventer.
De route loopt ook langs het hotel.
Informatie wandelen Deventer:
De Brink: Dit plein is het oude handelshart van de stad en was in de Middeleeuwen één van de grootste marktpleinen van Nederland. In de 13e eeuw was de grond te drassig om te bebouwen en ontstond er een plein dat in de 14e eeuw al werd bestraat.
De Walstraat: De Walstraat grensde tijdens de periode van de Hanze aan de stadswal en de stadsmuur. In deze pittoreske straat vind je tal van gerestaureerde oude panden, die een sfeervol beeld geven. De Walstraat is in december bovendien onderdeel van het decor van het nationaal bekende Dickens Festijn.
Elke dag worden er vanaf 13:30 uur en op zaterdag extra om 11:00 uur door de VVV in samenwerking met het Gilde Deventer stadswandeling onder leiding van ervaren gidsen georganiseerd. Door de corona crisis, kunnen er max. 10 personen mee. U wordt dan ook in een tijd ingedeeld.
Neem hiervoor contact op met de VVV Deventer. De gidsen laten u de mooiste straatjes en steegjes zien. U proeft de sfeer van ons rijke Hanzeverleden. Een boeiende wandeling langs de topstukken van Deventer. Aanmelden 2 dagen van te voren verplicht via tel. 0570-710120 (keuze 1), info@vvvdeventer.nl of bij de balie van de VVV Deventer. Uw aanmelding is pas definitief als u daarover bericht gehad heeft.
Een stadswandeling door de stad Deventer is een bijzondere ervaring. De wandeling is een kennismaking met de middeleeuwse straatjes en steegjes in het oude handelshart van de stad, het Bergkwartier, en leidt je langs de topstukken van het Noordenbergkwartier, zoals de Lebuinuskerk en het oudste stenen woonhuis van Nederland.
Wandelen Deventer: stad en groen
De rondwandeling start tegenover het station bij de ingang van het Rijsterborgherpark. Je volgt de oranje pijlen.
Gelijk bij de ingang van het park is het de moeite waard om eerst een rondje over het Vogeleiland te wandelen, welke echter niet in de routemarkering is opgenomen. Op het eiland vind je een grote volière en een oude muziekkoepel en daarnaast o.a. pauwen, varkentjes, allerhande pluimvee en een horecapaviljoen. Een mooie brug verbindt het Vogeleiland aan de andere zijde met de Singel.
Het Rijsterborgherpark is een rijksmonument en je vindt er veel groen en water, slingerende paden en diverse kunstwerken.
Via het park en de oranje route kom je aan bij een spoorviaduct aan het einde van de Singel. Je steekt de straat over en vervolgt je weg langs het parkje onder langs de spoorlijn richting de IJssel. Bij de IJssel ga je rechts onder de spoorbrug door, waar je gelijk rechts de trap oploopt om de spoorbrug over te wandelen naar de overkant van de IJssel. De linkerkant van de spoorbrug is fietspad, de rechterzijde is voetpad.
Aan het einde van de spoorbrug ben je aan de overzijde aangekomen op De Worp. Onderaan de trap maak je de keuze of je eventueel een stukje landschap erbij wil pakken (groene route), of dat je direct verder gaat over De Worp.
Struinpad
Voor de groene route ga je linksaf en wandel je eerst een stuk door de uiterwaarden tussen dijk en IJssel, het struinpad. Stevig en waterdicht schoeisel en een lange broek is hier gewenst, struinen door het dichtbegroeide groen kan erg modderig zijn. Je wandelt over een paar bruggetjes, langs grazende koeien en hebt een prachtig uitzicht over de IJssel.
Nadat je de dijk bent overgestoken, wandel je een stuk tussen de landerijen door. Weer bij de spoorlijn aangekomen ga je linksaf, in tegenstelling tot de groene pijl die je rechtsaf wijst. Zo kom je weer uit onder aan de spoorbrug bij het keuzepunt groene en oranje route. Je gaat rechtsaf onder de brug door en vervolgt de oranje route over de Worp.
Het Worpplantsoen
Het Worpplantsoen is het oudste stadswandelpark van Nederland. In het park staat een muziekkoepel en in de zomer vinden er regelmatig optredens en evenementen plaats. De aangrenzende oude woonwijk De Worp / De Hoven met smalle straatjes is zeker een bezoekje waard.
Grappig is dat een deel van de wijk en de entree vanaf de IJsselbrug in de provincie Gelderland ligt, vallende onder Steenenkamer, gemeente Voorst. Vanaf de Worp heb je een prachtig en idyllisch uitzicht over de IJssel op de skyline van Deventer.
Veerpontje en stadscentrum
Vanuit het park kom je aan bij de IJssel, waar je met het pontje oversteekt naar het stadscentrum. Vanaf de Welle vervolg je de oranje route via de Nieuwe Markt, langs ’t Arsenaal rechts naar het Grote Kerkhof, waar je links de grote Lebuïnuskerk ziet. Tegenover de kerk is het stadhuis van Deventer gevestigd. De gevel aan de buitenzijde en het binnenplein is een kunstwerk waarin 2664 vingerafdrukken van Deventenaren zijn verwerkt.
Je vervolgt je wandelroute via de Polstraat, rechts voor het stadhuis, waar je vervolgens uitkomt op de Brink. Je wandelt verder langs de eerder genoemde bezienswaardigheden via de Keizerstraat terug naar het station. Uiteraard kun je zelf nog een andere extra stadswandelroute kiezen uit het beschreven aanbod. Genieten van alles wat je ziet onderweg en van de gezellige horecasfeer.