Zonsondergang Deventer

Zonsondergang Deventer

Zonsondergang Deventer

Het is weer een plaatje, de zonsondergangen vanaf de Wilhelminabrug.

De zonsopkomst en ondergang zijn een essentieel onderdeel van het reizen. Niet alleen omdat ze prachtig zijn om te bekijken maar ook om een trip goed voor te kunnen bereiden is deze informatie essentieel. Zo kun je voorkomen dat je in het donker nog aan het wandelen bent of die prachtige zonsopkomst op het stand mist. Of dat je de avondklok mist. Ook is de zonsondergang van belang voor fotografie, de basisregel is dat het licht voor fotografie het beste is het in het gouden uur. Het gouden uur is het uur rond de zonsopkomst en het uur rond zonsondergang. Dus wil je de beste foto’s maken tijdens je reis maar dan gebruik van deze uren.

Nog wat info voor de liefhebbers: Op 1 april komt de zon om 07:08 uur op en gaat hij om 20:09 uur onder. De zon staat 13 uur boven de horizon (de daglengte). Op 1 april begint de astronomische ochtendschemering (eerste lichtstralen) om 05:07 uur en om 22:10 uur is het volledig donker (het einde van astronomische avondschemering).

Dat de dagen in Nederland in de winterse maanden korter daglicht hebben dan de zomerse maanden, is algemeen bekend. Hoe noordelijker een stad ligt, hoe groter de verschillen in de daglengte tussen de winterse en zomerse maanden is. Dat verschil is zelfs binnen Nederland merkbaar. In Groningen is het in juni ongeveer een half uur langer licht dan in Maastricht.

Hoe verder naar het oosten hoe eerder de zon opgaat en weer onder. Ook binnen Nederland is dit effect zichtbaar. In het oosten van het land gaat de zon circa 10 minuten eerder op dan in het westen. Het verschil geldt natuurlijk ook voor de zonsondergang. Zo zie je maar, we zijn hier in het Oosten van het land toch net wat eerder wakker dan het westen.

Hotel de Vischpoorte

Hostel Deventer